Szabadosné Ötvös Csilla

Szabadosné Ötvös Csilla, magánénektanár

Személyes adatok, munkásság

Magyar Állami Operaház
Budapest, VI. Andrássy út 20-22.Tel: l-312-550
E-mail.:otvoscsilla@gmail.com
Telefon: 06-30/308-7344
Budapesten születtem.
A Liszt Ferenc Zeneakadémia elvégzése után azonnal a Magyar Állami Operaházhoz szerződtem, melynek azóta is szólóénekesnője vagyok.

Operaszerepek

Szereplések

Bátyámmal, Ötvös Csabával, aki szintén a Magyar Állami Operaház tagja, szólóbariton, rendszeresen vendégszerepelünk Európaszerte. (Ausztria, Németország, Dánia, Hollandia, Finnország, Anglia, Olaszország, Spanyolország, de Izrael, Kórea, Anglia, Francia-ország, Bulgária, volt Jugoszávia és Szovjetunió, stb..is)
A Magyar Televízióban számtalan produkcióban vettem részt. (a legemlékezetesebbek: Rossini: Szevillai borbély (rendezője: Szinetár Miklós), Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló , Zenemester (rendezője: Seregi László) - ezek komplett operafelvételek.
Ezen kivül számtalan operett és dal felvételt készítettem, melyeket Európaszerte sikerrel vetítettek, vetítenek.
És ott a sok gyönyörű operett-kalandozás
A Hilton-beli Pergolesi, Dittelsdorf, Haydn,
Zichy kastélyi Mosoly országa,
Margitszigeti Víg özvegyek, meg János Vitéz Iluskája és Francia királylánya - többször egyszerre, egy előadáson belül -, na meg a Vigadók!...
Magyarország számtalan vidéki- és városi színházai, színpadai.
Sok rádiós és televíziós csatornán szinte napi gyakorisággal sugároznak, de hívtak telefonon Dániából, Kanadából, Izraelből is hogy hallottak, láttak valamelyik helyi csatornán.

Pedagógiai munkásság

Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában tanítok,
Most már hagyományosnak tekinthetően sok éve Spanyolországban: Barcelona - Sabadellben és Mollet de Valles-i Konzervatóriumban.
Kurzusok
Módszeremet elismerik külföldön is.
Tíz éve tartok mesterkurzusokat Barcelonában és több katalán városban is, Spanyolországban. Emellett koncertezem és fellépek a spanyol zarzuella néhány remekében is.

Elismerések

Hálájukat szép díjjal, Pablo Casals szobor adományozásával fejezték ki, amelyet mesterkurzusaimért, tradicionális koncertjeimért, televíziós-rádiós "megnyilvánulásaimért" kaptam.
Büszkén "viselem" a Mollet de Valles város polgármestere által adományozott emléklapot is.
Több albumot megtöltő cikk, fotó, címfotó, keresztrejtvény, gratuláció, elismerő oklevél, köszönő méltatás - többek között a kutuszminiszter és az államelnök saját kezzel írt köszönő sorai -, valamint több televízós és operai művészeti nívódíj mellett a "Magyar Kultúráért" kitüntetésben, l992.ben Bartók-Pásztori dijban részesültem.

Tanítványok

Nem kis büszkeség számomra, hogy spanyol növendékeim közül is többen elismert turnézó művészek lettek, mások már oktatják is az Ötvös-Csilla módszert.
Itt kell megemlékeznem Antonio Vergel és Fulhencio Vargas tenorjaimról, Adela Milan Vela neves mezzo és Juan Antoni Salom bariton tanítványaimról, akik többször még Budapestre is eljönnek egy-egy továbbképzés kedvéért.
Kiváló növendékeim voltak és vannak, akik már részben az operában , operettszínházban és külföldön énekelnek.