Meskó Ilona

Meskó Ilona, korrepetitor, zeneszerzéstanár

27 éves, 12 éve él Budapesten.

Tanulmányok

Zeneszerzés szakon végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és jelenleg ugyanott folytatja karmesteri tanulmányait.
Zeneszerzés tanárai: Vajda János, Kocsár Mikós, Csemiczky Miklós és Petrovics Emil.
Karmester tanárai: Gál Tamás, Ligeti András, Youri Simonov, Medveczky Ádám és Tihanyi László.

Munkahelyek

A Ventoscala Szimfonikus Zenekarnak megalakulása óta karmestere és vezetője.
A Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában 2000-től zongorakísérő, 2007 őszétől zeneszerzés főtárgyat, zeneelméletet, hangszerelést és partitúraolvasást tanít.
Tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesületének, az Artisjus Jogvédő Egyesületnek és a Vántus István Társaságnak.
Korrepetitorként dolgozott többek között a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés-színházrendező szakán, a Zeneakadémia opera tanszakán, a Radio France Fesztiválon, Montpellierben világhírű művészekkel.

Munkásság

2002-ben I. helyezést ért el a Vántus István Zeneszerzésversenyen, melyet 35 éven aluli magyar és határon túli magyar zeneszerzők részére hirdettek meg.
2003-ban a Zeneakadémia által rendezett Kincses nevet viselő zeneszerzőversenyen kapott I. helyezést, ugyanezen a versenyen 2001-ben a legjobb előadó díját nyerte el.
Ösztöndíjasként részt vett Sári József ausztriai és Betsy Jolas franciaországi zeneszerzőkurzusán.
2004-ben lehetőséget kapott az Egyetemtől, hogy New York-ba utazhasson, az ottani Zeneakadémia, a Juilliard School biztosított koncertlehetőséget Szénnévált szeretők című darabja bemutatására.
2006-ban elnyerte a Kodály-ösztöndíjat.
Művei rendszeresen elhangzanak kortárs zenei sorozatokban (Bartók Rádióban: Korunk zenéje, a Fészek Művész Klubban: Új magyar művek hangversenyciklusa, továbbá az Ifjúsági Kortárszenei Esteken, az Őszi Fesztiválon, Tavaszi Fesztiválon, Mini Fesztiválon).
2004-ben a Római Magyar Akadémia felkérésére komponált.
2007 februárjában az országos főiskolai és zeneakadémiai harsonaversenyre írt kötelező művet, és tagja volt a zsűrinek.
A debreceni gálán bemutatott gyermekkari kompozíciója a 2010-es Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny döntőjének kötelező darabja lesz.
Karmesteri repertoárja már 150 műből áll, 70 hangversenyt tudhat maga mögött.
Vendégkarmesterként szerepelt a Marosvásárhelyi Szimfonikus Zenekar (Tirgu Mures), a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Failoni Kamarazenekara és a Brassai Sámuel Kamarazenekar vezetőjeként.

www.meskoilona.hu
www.ventoscala.com